Mikroservis Mimarisi Nedir ve Avantajları Nelerdir

Mikroservis mimarisinin basitçe bir tanım yapacak olursak; Yekpare bir sistemin, her biri bağımsız olarak çalışan ve açık protokoller (örneğin http) vasıtasıyla birbiri ile iletişim kuran küçük servislere ayrılması diyebiliriz. Motolitik yapıya bir alternatiftir. Yukarıdaki tanım mikroservislerin tam olarak ne olduğunu anlamanız için yeterli olmayabilir. Öncelikle bir örnekle Monolitik Mimarinin ne olduğuna ve ondan sonra da Mikroservislerin ne gibi farkı var karşılaştırmalı olarak bakalım.

Örneğimizi basit bir e-ticaret uygulaması üzerinden yapacağız. Uygulamamızın özellikleri;

Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi geleneksel bir uygulamada veritabanı ile ilişki kurmak için bir Repository katmanı, kullanım senaryolarını (use case) implemente ettiğimiz Service katmanı ve Controller katmanımız bulunuyor.

Monolitik Uygulama

Bu katmanlara yakından bakacak olursak daha fazla detay görebiliriz. Uygulamamızda Arama, Yorumlar, Sepet gibi sayfalar için birçok Controller olduğunu görüyoruz. Servis katmanı kullanım senaryolarımızı (use case) modellemeye çalışıyor. Arama, Katalog, Yorumlar, Sepet gibi özellikleri kontrol etmek için ayrı ayrı servislerimiz var. Repository katmanında veriler veritabanı içerisinde ifade edildiği gibi veri modeline benzemektedir. Yukardaki uygulama yapısı (structure) iyi organize edilmiş ve iyi şekilde anlaşılıyor. Peki neden farklı bir yapıya yönelim ya da ihtiyaç var? Sektörde karşı karşıya olduğumuz zorlukları düşünmeye başlayalım. 10 yıl önce yalnızca web arayüzünü düşünmek zorundaydık. Şimdi ise akıllı telefonlar, tabletler, oyun konsolları ve Televizyonlar. Hatta akıllı saatler ve diğer giyilebilir teknolojiler. Controller web arayüzüleri için tasarlanmıştı, diğer kanallar için değil.

Monolitik Uygulama Katmanlı Mimari

Ayrıca diğer back end teknolojilerini de düşünmemiz gerekir. 10 yıl önce çoğunlukla her şey relational databaselerde saklanıyordu. Fakat şimdi özel kullanım senaryoları (use case) için özelleşmiş, üstün performans sunan teknolojilere erişebiliyoruz. Örneğin uygulamamızdaki ürün arama kısmı. Ürün arama kısmı için relational database yerine Elastic Search gibi özelleşmiş bir teknoloji kullanırsak arama özelliğimiz çok daha hızlı olacaktır. Ya da ürün yorumlarını mongoDB gibi document storage kullanan bir yapıda daha esnek bir şekilde saklayabiliriz. Alışveriş sepeti Redis gibi key value şeklinde depolama yapan bir teknoloji ile çok daha hızlı ve basit olacaktır. Geleneksel uygulamalar(monolitik) tek bir dille yazıldığı için, tek bir dille yazılmış bu tek uygulamaya, yukarıda bahsettiğimiz back end teknolojilerini implemente etmek istediğimizde, bütün bağımlılıkları ve destekleyici kütüphaneleri projemize eklememiz gerekir. Tek bir executable uygulamada bu kadar çok bağımlılık ve destekleyici kütüphane olması projeyi biraz kasıntı bir duruma sokar.

Düşünmemiz gereken bir başka konu ise uygulamamızın codebasei. Uygulamamız nispeten küçükse bu codebasei yönetmek ve uygulamaya yeni bir özellik eklemek çok fazla sorun teşkil etmeyecektir. Uygulamamız büyüdükçe codebasei yönetmek de yeni özellikler eklemek de gittikçe daha da zorlaşacaktır.

Codebase

Codebase büyüdükçe ekibi nispeten daha küçük takımlara ayırıp her bir takımın ayrı bir özelliği geliştirmesi düşünülebilir. Bu durumda ise aşağıdaki resimde de görebileceğiniz üzere ayrı takımların geliştirdiği özellikleri birleştirmek ve uygulamayı deploy etmek için ayrı bir ekip kurulması gerekebiliyor.

Codebase

Buradaki en büyük problem ise bu hattın sonunda bir hata (bug) keşfedilirse ne olacağıdır. Doğal olarak hata düzeltilene kadar ya da bu hataya sebep olan özellik geri çekilene kadar uygulama deploy edilemeyecek. Bu durumda deploy ekibi her bir ekibin geliştirdiği modüllerin en iyi versiyonlarını bulup, bu versiyonlarla uygulamayı deploy etmek için sürekli çalışacak. Bütün bunlar deploy ekibi için büyük bir karışıklığa sebep olacak.

Monolitik Mimarinin Dezavantajları

Peki Monolitik yapıya göre Mikroservislerin ne gibi farkları var?

Mikroservis Mimarisi

Mikroresvisler yukarıdaki resimde de görüldüğü üzere küçük, bağımsız, bütün sistemin fonksiyonel yapısı etrafında inşa edilmiş uygulamalardır. Birbirleriyle çalışmaya ihtiyaç duydukları zaman açık prorokoller üzerinden (http, udp, messaging) birbirleriyle serbestçe iletişim kurarlar. Genellikle bir ya da iki kalıcı teknolojiyle (mongoDB, redis vb) desteklendiklerinden bu teknolojiye en uygun programlama dili ile geliştirilebilirler. Resimde API Gateway isimli bir katman görüyorsunuz.Günümüzde birden fazla client teknolojisi (browser, mobil cihazlar, TVler) servislerimizi kullanmak istiyorlar. Bu clientların servislerimize direk erişmesi birçok probleme sebebiyet verebilir. Bu sebepten ötürü servislerimiz ve clientlar arasındaki bağlantıyı API Gateway ismini verdiğimiz bileşen üzerinden yapıyoruz.

Mikroservislerin Avantajları

Peki Monolitic Mimari Her Zaman Kötü Mü?

Tabi ki de hayır. Projede hangi mimari yaklaşımın kullanılacağı, projenin ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Sırf son dönemde Mikroservis mimarisi popüler (hype) olduğu için projeyi ihtiyaçlarına göre değerlendirmeden mikroservis mimarisiyle geliştirmek hata olacaktır.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.